Wat is psychosomatische oefentherapie

Wat doet de psychosomatisch oefentherapeut?
De psychosomatisch oefentherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

  • chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
  • onverklaarde klachten
  • depressie en/of angststoornissen
  • burn-out

De psychosomatische oefentherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u een gezonde levensstijl te ontwikkelen en toe te passen. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Stress moet aan en uit kunnen
Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als u zich er goed bij voelt. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer u stress niet afwisselt met ontspanning en herstel.Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen,met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer u uit balans raakt en uw kracht verliest, hoe meer signalen van stress u zult ervaren.

Een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. U kunt daardoor uit balans raken.Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut helpt u lichaam en geest weer in balans te brengen.

Psychosomatische oefentherapie Mensendieck is bedoeld voor mensen met:

  • pijnklachten door overmatige spierspanning
  • overspannenheid, burn-out
  • aanhoudende vermoeidheid
  • hyperventilatie
  • angstklachten
  • concentratiestoornissen
  • somber zijn en veel piekeren
  • slecht of juist heel veel slapen
  • een ingrijpende verlieservaring
  • onverklaarbare spier- en gewrichtspijn

Hoe komt u weer in balans?
Stel, u heeft bijvoorbeeld klachten aan uw schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heeft u bijkomende klachten als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van uw arts en oefentherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar meer een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Uw psychosomatische oefentherapeut kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaat u bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt, maar meer dan ‘gewone’ oefentherapeutn kijken psychosomatisch oefentherapeuten  naar de hele persoon en zijn/haar leefomgeving. Kortom, de psychosomatisch oefentherapeut helpt u weer ‘in balans’ te komen! Door de lichaamsgerichte benadering zijn de behandelingen praktisch en concreet.

Samenwerking met andere deskundigen
Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch oefentherapeut werkt dan –met uw toestemming – samen met een psycholoog of een POH GGZ.

Psychosomatische oefentherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Ook voor de Psychosomatische oefentherapie geldt de ‘directe toegankelijkheid’, d.w.z. u kunt rechtstreeks een afspraak bij mij maken, zonder verwijsbrief. Met uw goedkeuring zorg ik voor een optimale afstemming met uw huisarts of specialist.